Cloud Computing Diensten

Grondbeginselen van cloud computing

Cloud computing maakt gebruik van het internet om gehoste diensten te leveren. Deze diensten kunnen van alles zijn, gaande van toepassingen, infrastructuren tot om het even welke andere dienst.

Clouddiensten zijn over het algemeen

Wanneer u naar het internet gaat en een webbrowser gebruikt, wordt u gevraagd een gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren. Dit is uw virtueel privé-netwerk, of VPN. De cloud-dienst verbindt vervolgens uw computer met de VPN en geeft u toegang tot de gewenste websites.

Wanneer u een webbrowser gebruikt, worden gegevens van uw computer naar een virtuele plaats, de cloud, gestuurd. Zodra dit is gebeurd, kunt u op het internet surfen zoveel u maar wilt, en u zult altijd dezelfde gebruikersnaam en hetzelfde wachtwoord gebruiken.

Er zijn twee soorten cloud computing-diensten:

Private Cloud – Dit type clouddienst komt tot stand tussen twee particuliere organisaties die onderling een VPN hebben opgezet. Dit type dienst is geschikt voor één tot beperkte publieke toegang.

Public Cloud – Dit type cloud-dienst wordt opgezet tussen twee publieke organisaties die een wederzijds vertrouwen hebben opgebouwd. Deze dienst is geschikt voor publieke toegankelijkheid.

Er zijn verschillende varianten van cloud computing-diensten. De verschillende types zijn

Private Cloud – Dit type dienst wordt opgezet tussen twee particuliere organisaties.

Public Cloud – Dit type dienst wordt opgezet tussen twee publieke organisaties.

Hybride cloud – Dit is een combinatie van twee of meer clouds.

Als een private organisatie verbinding moet maken met een andere private organisatie, is de Hybrid Cloud mogelijk. Hybrid Cloud is een combinatie van twee of meer private en public clouds.

Clouddienstverleners

Cloud service providers zijn de engineers die IT-middelen monitoren, configureren en leveren aan organisaties. Enkele voorbeelden van cloud service providers zijn Microsoft Azure, Go Azure, IBM Cloud, AT&T Cloud, Intel Cloud, OpenStack, Cloud.com,SoftKart,Cloudpowered.tech, CloudSpark, en Go-Grid.

Deze cloudcomputingdiensten worden gecategoriseerd op basis van drie aspecten – de middelen die een organisatie nodig heeft, de vorm waarin de organisatie van de dienst gebruik wil maken en de locatie waar de gegevens van de organisatie zijn opgeslagen.

Fysieke beveiliging Openbare cloudbeveiliging Applicatievirtualisering Cloudbeheer Elasticiteit Computing

Fysieke beveiliging – maakt gebruik van gegevensversleuteling en exclusieve toegang tot de eigen server(s);

ova tropicalis mobiele applicatievirtualisatie, waarbij de doelserver wordt gebruikt om applicaties voor clouddiensten, zoals webbrowsers, uit te voeren, zonder de noodzaak van het in stand houden van een onsite datacentrum.

Virtualisering van toepassingen – dit is een revolutionaire technologie waarmee één enkele server als meerdere servers kan fungeren. Het intelligente platform bestaat uit een hypervisor, een besturingssysteem en een netwerklaag. Hierdoor kan een datacenter werken als een enkele server.

Cloud Management- deze rol is verantwoordelijk voor het algehele beheer van de cloud om ervoor te zorgen dat infrastructuuroplossingen beschikbaar en in bruikbare staat zijn.

Elasticity Computing- deze vorm van cloud computing houdt in dat een klant zijn bestanden en toepassingen in de cloud of on-premise kan bewaren, en er toegang toe heeft via de cloud of vanaf een lokaal werkstation.

Aanbieders van clouddiensten

Met deze brede definitie omvatten cloud computing-diensten virtualisatie, beveiliging, beheer van cloudbronnen en synchronisatie, applicatievirtualisatie en cloud computing-apps, die gebruikmaken van publieke cloudbronnen.

Besturingssysteem – het besturingssysteem dat wordt geleverd door de cloud-dienstverlener bevat het volledige systeem, inclusief het besturingssysteem, de toepassingen en de webbrowser, terwijl de gebruiker communiceert met de computeromgeving via apparaten zoals desktops, laptops, tablet-pc’s en smartphones.

Infrastructuur – omvat de transmissie-, routerings- en schakelfaciliteiten, alsmede andere gerelateerde computerhardware en -software.

Koele infrastructuur- omvat alle vereiste beheer van infrastructuur en computerhulpbronnen, waaronder ruimte, stroom, communicatie, enz.